Quantcast
Channel: Soort reis – Pagina 18 – Inezia Tours
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

Blog 2017.18

$
0
0

Vlak na het ontbijt komt de melding over de intercom: Campbell Island is in zicht! We zijn er nog wel even varen vandaan, maar we zitten in ieder geval in de goede richting. Hoe dichter bij we komen, des te meer vogels verschijnen in de buurt van de boot. Eerst de grote jongens, Northern en Southern Royal Albatross, dan de wat minder grote als Shy Albatross, Campbell Albatross (feitelijk hetzelfde als een Wenkbrauwalbatros maar dan met een honingkleurig oog) en de mooiste albatros van allemaal: Light-mantled Sooty Albatross. De Nederlandse naam Roetkopalbatros doet deze schoonheid bepaald geen eer aan, want wat een fantastisch beest is dat toch, maar meer daarover verderop in het verslag.

Voor de mensen die hier nog niet eerder geweest waren was Campbell Island Shag nog nieuw. Deze shag (een aalscholversoort) is één van de 11 soorten aalscholvers die Nieuw Zeeland rijk is. Elk klein eilandengroepje heeft zo’n beetje zijn eigen aalscholversoort hier, dus ook Campbell Island. Andere soorten die endemisch zijn voor Campbell Island: de Campbell Island Teal, een klein onooglijk eendje dat het vermogen om te vliegen heeft verloren en Campbell Snipe, een snippensoort.

Campbell Island werd pas in 1810 ontdekt door een schip dat op zoek was naar huiden van pelsrobben. Tot die tijd waren er hier geen mensen en hadden de vogels geen natuurlijke vijanden. Het nut van vliegen, dat zeer veel energie kost, was er dus niet meer. Met de mens kwamen ratten, muizen, varkens en geiten, die allemaal wel een jong eendje of eitje lustten, maar zo snel komt het vermogen om te vliegen jammer genoeg niet terug.

Deze soort was dus zo goed als uitgestorven, ware het niet dat op een klein eilandje voor de kust van het grote eiland nooit mensen zijn gekomen en er daar een paar eenden hebben overleefd. Sinds begin jaren ’90 zijn alle predatoren van Campbell Island verwijderd en sindsdien gaat het goed met de eend. Ook met de Campbell Snipe overigens. Was dit 2 jaar geleden nog een ondersoort van Subantarctic Snipe, tegenwoordig wordt het als volledige soort gezien. Eentje die je maar beter op je lijst kunt hebben dus.

Na de lunch gaan we van boord en varen met de kleine zodiacs naar de landingsplek waar we worden begroet door een ruiende Erect-crested Penguin. Het eiland heeft welgeteld één wandelpad, een boardwalk van ruim drie kilometer lang die naar 400 meter hoogte gaat. Onderweg passeer je prachtige landschappen, broedende albatrossen op 5 meter afstand (en dan besef je pas hoe ENORM groot die beesten zijn; het is net een Deense Dog die op een nestje zit te broeden. Hun snavels zijn bijna zo lang als mijn onderarm, maar verder dan een beetje sullig zitten doen ze niet. Het uitbroeden van hun ei is de enige prioriteit voor ze, heel veel Grote Piepers van de Campbell Island ondersoort (of misschien is dat inmiddels ook wel een eigen soort) en, jawel, de nodige Heggenmussen en Barmsijzen.

Na boven op de top geweest te zijn besluit ik alleen terug te lopen in de hoop nog zo’n snip bij te schrijven. Het zal niet lukken vandaag, maar het mag de pret niet drukken, ten eerste omdat ik de soort twee jaar geleden al gezien had, maar vooral omdat het zulk prachtig weer is in een prachtig landschap met strakblauwe lucht.

Die blauwe lucht wordt enkel onderbroken door overvliegende albatrossen. Tientallen Royal Albatrosses, maar ook een paartje Light-mantled Sooty Albatrosses vliegt rond. Die sooties lijken altijd en eeuwig verliefd te zijn. Waar je ook bent, en wanneer je er ook bent, als er sooties zijn voeren ze hun baltsvlucht uit. De één gaat vliegen, de ander komt erbij, gaat volgen en al snel heb je twee vogels die volstrekt synchroon langs de rotswanden door de lucht scheren. In amper 10 minuten schiet ik ruim 250 foto’s. Wat een FANTASTISCHE beesten zijn dat toch!

Als we het eiland achter ons laten, besluit de kapitein nog even om te keren. Het is nog steeds prachtig weer, en zeg nou zelf, hoe vaak zie je Campbell Island vol in de zon liggen schitteren? Precies, dat dacht ik ook…

Vanaf de Ortelius, bij Campbell Island,
Pieter van der Luit

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 498