Soms zijn dingen te mooi om niet over te schrijven. Soms past dat in het blog, soms vraagt dat om een extra schrijfsel. Zo ook deze extra editie van ons blog.
Wat is het geval? We hebben een passagier aan boord die een kleinkind verwacht. Het is bekend dat het kind op 1 juni geboren wordt, alleen wanneer precies is nog niet bekend. Communicatie tussen het schip en de thuisblijvers is mogelijk, maar niet per se heel eenvoudig. De afspraak is dan ook dat de ouders van het kleinkind dat ter wereld gaat komen het kantoor van Inezia Tours bellen, vervolgens mailt het kantoor van Inezia Tours naar het schip en op het schip wordt de boodschap dan doorgegeven aan de grootouder in spe.
Klinkt vrij rechttoe-rechtaan allemaal en dat is het feitelijk ook. Op de dag zelf waren alle betrokkenen aan boord op hun scherpst. De mail werd elke tien minuten gecheckt, af en toe even een korte blik onderling – Weet je al wat? Nee, nog geen nieuws – en vervolgens maar afwachten.
Hoe langer het wachten duurt, hoe groter de spanning. Er zou toch niets mis zijn? Na de lunch, geen nieuws. Om drie uur aan dek, geen nieuws. Bij de thee, geen nieuws. Bij de lezing van vier uur, geen nieuws. Om drie minuten over 4 komt dan eindelijk het verlossende mailtje: een gezonde kleindochter is geboren en iedereen maakt het goed!
Gauw op zoek naar de grootouder. Die blijkt van spanning echter ondergedoken te zitten, ergens aan boord. Niet bij de lezing echter, niet op de brug, niet op het achterdek en ook niet in de hut. Een half uur fanatiek zoeken door meerdere mensen levert ook geen resultaat, we wachten maar af tot we elkaar treffen. Iets voor vijven lukt dat; het goede nieuws wordt verteld, de spanning is gebroken, het geluk is daar.
Nu worden er wel vaker kleinkinderen geboren tijdens onze reizen, dus wat maakt deze geboorte dan zo bijzonder? Achteraf gereconstrueerd blijkt dat wij op deze dag vanaf kwart over elf een groep Orka’s naast de boot hebben die zich zeer goed laten bekijken. In de groep zit ook een baby Orka. Op het moment dat de grootouder in kwestie de baby Orka voor het eerst opmerkt volgt de gedachte “zou mijn kleinkind al geboren zijn?” Toen ’s middags het nieuws kwam van de geboorte, bleek de kleindochter om 16 minuten over 11 geboren te zijn, precies op het moment dat de baby Orka zich voor het eerst liet zien…..
Nog is dit bijzondere verhaal echter niet af.
Aan boord reist Marijke met ons mee. Marijke is zeezoogdierdeskundige en is op speciaal verzoek van ons aan boord van deze reis. Marijke heeft contact met een Engelsman die een database van alle Orka’s in het Noord Atlantisch gebied bijhoudt. Een database met foto’s. Elke Orka heeft bepaald fysieke kenmerken waardoor je hem of haar van andere Orka’s kunt onderscheiden. Zo kan men bijhouden welke Orka waar komt, bij welke groep de Orka hoort etc.
Alle Orka’s in de database krijgen een naam. Soms is dat L1 (dat is dan de leider van groep L), soms is dat een naam die een fysiek kenmerk weergeeft (Hooked dorsal geeft dan een Orka met een gehoekte rugvin aan), maar soms is dat ook een gewone naam. De regel is dat wie de Orka voor het eerst beschrijft en fotografeert, de naam mag toekennen. Marijke heeft deze baby Orka voor het eerste gefotografeerd en beschreven en in overleg met de verse grootouder heeft Marijke besloten de eerste foto’s van de baby Orka aan de database te sturen, vergezeld van de naam die Marijke het dier gegeven heeft, Senna.
Vanaf 1 juni 2016 is niet alleen de grootouder een kleinkind dat Senna heet rijker, de kleine mensenbaby heeft een evenknie onder de Orka’s die naar haar voorbeeld ook Senna heet….
Vanaf de Plancius op de Noord Atlantische Oceaan,
Pieter van der Luit – Inezia Tours
Vorige blogentry – volgende blogentry
–
Zelf eens een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel mooie en bijzondere cruises.