Quantcast
Channel: Soort reis – Pagina 18 – Inezia Tours
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

2012.42 – Birding the Russian Far East: Toendra en berkenbossen

$
0
0

Dag 4: Toendra en berkenbossen

Het is ons gisteren gelukt om niet tussendoor een uurtje slaap te pakken en meteen na het eten te gaan slapen, om half 8 lagen we in bed en vanochtend om kwart over vijf stond de wekker. De jetlag die gisteren dreigde is meteen weggeslapen en lekker uitgerust staan we om 6 uur in de lobby te wachten op onze gids voor vandaag. Gisteren kwamen we een Australiër tegen die graag mee wilde gaan, dus we zijn met zijn drieën. De chauffeur is dezelfde jongen die ons van het vliegveld naar het hotel gereden heeft en de gids is een Russische ornitholoog.

Al snel blijkt de ornitholoog een zeer diepe kennis van vogels te hebben. Althans, van de paar soorten waar hij onderzoek naar doet, van de rest weet hij werkelijk niets af. Om het nog wat erger te maken is hij (ondanks het feit dat hij nog geen dertig is) iemand die graag volgens de aloude Russische traditie werkt: zoals hij het bedacht heeft gebeurt het en niet anders. Op zich kan dat nog, maar als hij vertelt dat hij nooit eerder gegidst heeft en geen enkele plek weet, worden we wat kriegel…

Omdat heel veel vogels hier toch wel overeenkomen met de soorten in Nederland kan ik zelf de meeste soorten wel op naam brengen en ken ik de meeste geluiden ook, maar het is toch niet wat je wilt en verwacht als je een behoorlijk bedrag betaalt voor een dag met een gids. Onderweg zien we wat vogels vliegen en besluiten we maar te stoppen voor een eerste blik. Een Watersnip, Gele Kwikstaart en een hele gelige Rietgors zijn de hele oogst, maar het begin is er.

De ornitholoog heeft via via een plek gekregen waar “heel veel” vogels moeten zitten. De weg ernaartoe is op zijn best uitdagend te noemen en als we er eenmaal zijn ziet het er erg mooi, maar niet veelbelovend uit. We trekken onze laarzen aan en gaan de toendra op, op zoek naar een kolonie Kokmeeuwen waar soms Aleoetensterns tussen zouden zitten. Een Bosruiter, veel Gele Kwikstaarten, een door de ornitholoog voor Long-toed Stint uitgescholden Mongoolse Plevier en wat Kokmeeuwen later besluit de beste man dat er misschien toch niet zoveel zit hier en lopen we terug naar de auto.

Inmiddels zijn we ietwat knorrig en nogmaals probeer ik hem duidelijk te maken dat Kokmeeuwen, Watersnippen en Gele Kwikstaarten niet echt soorten zijn waar we de halve wereld voor rondreizen. De boodschap lijkt aan te komen en we rijden naar een bosgebied. Meteen als we aankomen zit er al van alles te zingen, maar helaas weet de ornitholoog ofwel geen naam bij het geluid te vinden of anders alleen de verkeerde naam. Het geluid van een zingende Taiga Flycatcher is volgens hem een Staartmees(!) en een Bosgors doet hem erg aan Wilgengors denken.

Ron, de Australiër, heeft nog geen Bosgors gezien, dus zetten we die even in de scoop voor hem. Prompt vliegen er een Appelvink en een Roodkeelpieper over en de Appelvink komt mooi in beeld in de scoop, evenals een Grote Bonte Specht die druk bezig is een telefoonpaal een kopje kleiner te hakken. Terwijl we staan te kijken naar de specht hoor ik een geluid dat erg doet denken aan een Koperwiek, maar die zit hier niet. De lijster die hier wél zit, is een lastige rakker, Vale Lijster. Na wat speurwerk ziet Jan er eentje zitten in een boom, maar die blijft helaas niet lang hangen.

De ornitholoog wordt dan eindelijk wakker en vindt de Vale Lijster terug, vlak voor ons op de grond. Het beestje is wel schuw, maar Jan weet toch wat foto’s te maken. Voor een aantal van de rest van de groep die morgen pas arriveert is dit een doelsoort, we zullen dus morgen of overmorgen nog wel terugkeren op deze plek om het nog een keer te proberen.

Aan het einde van de middag gaan we vanuit het hotel nog even naar de haven aan de andere kant van de stad en pakken daar onder het toeziend oog van Lenin nog een paartje Oriental Greenfinch mee, een leuke afsluiter voor vandaag.

Morgen is de groep compleet en zijn we klaar voor de bootreis, die op zondag begint.

Vanuit Petropavlovsk-Kamchatkiy, 53°01′ Noorderbreedte, 158°39′ Oosterlengte,
Pieter van der Luit

 

Zelf mee met één van onze vogelcruises? Kijk hier voor meer informatie.

Liever dichter bij huis veel pelagische vogels? Kijk dan naar de West Africa Pelagic of de North Atlantic Odyssey.
 
 
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 498