Vrijdag 29 april
Bij het eerste licht staan ongeveer 100 fanatieke reizigers klaar om hun vogellijsten bij te werken. Het schip ligt inmiddels voor Raso, één van de westelijke eilanden van de Kaapverden. Flinke aantallen Kaapverdische Pijlstormvogels, wat Kaapverdische Kleine Pijlstormvogels, wat Bruine Genten, een Portugees Oorlogsschip (een kwal met meterslange tentakels) en al de eerste Torenvalken boven Raso worden snel bijgeschreven.
Over die torenvalken valt wel het één en ander te vertellen: op de Kaapverden zit een torenvalksoort. Aanvankelijk dacht men dat het een wat afwijkende versie van onze Torenvalk was, maar voortschrijdend inzicht heeft ertoe geleid dat men inzag dat het hier om een aparte torenvalk ging, Alexanders Torenvalk. Komt voor op de meeste eilanden van de Kaapverden, zo ook op Raso. Na lange tijd komen er echter vragen over die torenvalk op Raso. Is dat wel een Alexanders Torenvalk, of toch daar maar weer een afwijkende variant van?
Na lang puzzelen kwam men tot de conclusie dat dat toch het geval was, een afwijkende Alexanders Torenvalk. Hoe die soort nu weer te noemen? Raso Torenvalk zou kunnen, maar het afwijkende beest komt ook op naastgelegen eilanden voor, dus dat dekt de lading niet helemaal.
De uiteindelijke naam is briljant en doet eer aan het lang onbekend gebleven dier: neglectus, letterlijk vertaald “genegeerd” of “vergeten”. De Nederlandse naam van de torenvalk op Raso is dan ook, heel toepasselijk, Vergeten Torenvalk.
Toch is die Vergeten Torenvalk niet de hoofdreden van de reis naar Raso, dat is een leeuwerik, de Raso Leeuwerik. Komt alleen hier voor en als extra moeilijkheid is het ook nog interessant om te weten dat je niet aan land mag op Raso. Je moet dus vanuit een bewegende zodiac (een kleine rubberboot die gebruikt wordt om van de Plancius naar de kust te gaan) een klein vogeltje vinden en dan determineren. In het verleden bleek dat een uitdaging, maar vandaag was het tegenovergestelde waar voor verschillende van de zodiacs. De vogels lieten zich soms zeer uitgebreid bekijken en van korte afstand.
Raso heeft meer te bieden echter. Er broeden ook Bruine Genten en Roodsnavelkeerkringvogels. Vanaf het water laten ze zich goed bekijken, inclusief de lieflijk uitziende donsjongen. Gezien het grote aantal passagiers op deze reis, zijn er twee groepen die de zodiacexcursie doen: één in de vroege ochtend, en één in de iets minder vroege ochtend. Op het moment dat de tweede groep min of meer op weg is naar de Plancius komt er een oproep. Een prachtig een-tweetje tussen Nederland en Vlaanderen zorgt ervoor dat twee van de beste vogelaars uit die landen niet alleen een supersoort vinden, maar ook de derde stuurman weten te overtuigen dat door te geven zodat de mensen die er in de buurt zijn, de vogels kunnen zien.
Gerald Driessens en Inezia gids Pim Wolf krijgen de eer hiervoor. Gerald voor het vinden, Pim voor het uitduiden waar de vogels precies zitten. Als alles doorgesproken is, blijkt het om twee Roodpootgenten te gaan, een zeer zeldzame vogel in de Western Palearctic! De mensen uit de tweede zodiacgroep bekijken de vogels van korte afstand en na snel overleg met de expeditieleider wordt besloten ook de eerste groep van eerder op de ochtend nog de kans te geven dichterbij te komen met de zodiac. Omdat we niet precies weten hoeveel deelnemers van de ochtendgroep er interesse in hebben, vragen we wie er mee wil. Domme vraag natuurlijk: iedereen wil mee!
Ook de eerste groep ziet de vogels en volledig in juichstemming zetten we koers richting de kust van Afrika. Het gebied hier kan zeer rijk zijn aan vogels en zeezoogdieren en van beide groepen zien we ook flink wat soorten als Kaapverdische Pijlstormvogel, Bont Stormvogeltje, een enkele Gon-gon, Kaapverdische Kleine Pijlstormvogel, prachtige Roodsnavelkeerkringvogels meevliegend met de boot, een paar verre Bultruggen, een flinke groep Tuimelaars naast de boot, maar de klapper van de middag was een prachtige Dolfijn van Cuvier die zich redelijk lang en zeer goed liet bekijken, zelfs zo goed dat er flink wat foto’s van gemaakt zijn.
Vanaf de Plancius ten noorden van de Kaapverden,
Pieter van der Luit
Vorige blogentry – volgende blogentry