Quantcast
Channel: Soort reis – Pagina 18 – Inezia Tours
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

2014.28 – Birding Down Under – De Bounty Islands

$
0
0

Bij het eerste ochtendlicht zijn hutgenoot Willem en ik klaarwakker. De zon schijnt en de wind is niet al te straf: er staat iets moois te gebeuren vandaag, dat voelen we allebei.

Eenmaal op dek blijkt dat het schip al voor de Bounty Islands ligt. De eerste gedachte van veel mensen bij de Bounty Islands zal er  één van warm weer, witte stranden en palmbomen zijn. De werkelijkheid is een klein beetje anders. De Bounty Islands werden in de 18e eeuw ontdekt door kapitein William Bligh (inderdaad, die van Mutiny on the Bounty – vandaar de naam Bounty Islands, vernoemd naar het schip de Bounty) en zijn niets anders dan een verzameling van een kleine 20 stukjes rots, midden in de oceaan. Totale oppervlakte: 135 hectare; en dat is niet heel veel.

Het is echter wel genoeg ruimte voor 100.000 paar Erect-crested Penguins, 75.000 paar Salvin’s Albatrossen, de totale wereldpopulatie (ongeveer 1200 vogels) van Bounty Island Shags en nog wat losse meuk als Antarctic Terns, Northern Giant Petrel, Fulmar Prion en enkele tienduizenden New Zealand Fur Seals. De getallen kloppen, echt waar. U kunt zich voorstellen dat zoveel vogels voor een enorm spektakel zorgen. Het gebeurt maar zeer zelden dat hier met de zodiac gevaren kan worden, ongeveer één op elke zeven reizen.

Gelukkig waren wij nummer zeven, en hadden we geluk. Van een afstand zijn zoveel dieren al indrukwekkend, maar van dichtbij is het onbeschrijflijk mooi. Elk zintuig word in werking gesteld om alle informatie te verwerken, want het ziet er niet alleen mooi uit, het klinkt fantastisch en ruikt iets minder fantastisch…

Een uur lang zijn we onder en langs de rotsklompen gevaren, soms op minder dan een meter van wat pinguïns of pelsrobben, voor we weer terug aan boord gingen om koers te zetten naar het volgende eiland met fantastische naam: de Tegenvoeter eilanden (Antipodes Islands), waarover morgen meer.

Onderweg vervelen we ons natuurlijk ook niet en staan we uren aan dek, speurend naar nieuwe soorten. Subantarctic Shearwater, Chatham Albatross en de eerste Antipodean Albatrossen werden bijgeschreven, aangevuld met enkele waarnemingen van die superalbatros waar ik gisteren over schreef: Light-mantled Sooty Albatross.

Vanuit de Zuidelijke Oceaan tussen de Bounty Eilanden en de Tegenvoeter Eilanden,

Pieter van der Luit

 

Zelf mee naar dit deel van de wereld in 2015?  klik hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de  Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry – Volgende blogentry


Viewing all articles
Browse latest Browse all 498