Na de euforie van gisteren, tot in de kleine uurtjes in de bar gevierd, was het vanochtend even pittig opstaan. Om 6 uur ging de wekker, want wie wilde kon met de zodiac naar de kust van South East Island, dat zoals de naam al een beetje verraadt ten zuidoosten van het hoofdeiland van de Chathams ligt. Op South East Island mag je niet aan land, want de lokale overheid heeft in de afgelopen jaren kosten noch moeite gespaard om alle ratten, muizen, katten en ander illegaal wonend zoogdierenspul van het eiland te verwijderen en met elke landing is er een risico dat een muis of rat meelift en toch weer aan land gaat.
Deze zoogdieren horen hier van oorsprong niet thuis en waar de ratten en muizen onbedoeld aan land kwamen met de eerste bezoekers in vroeger tijden om zich vervolgens tegoed te doen aan broedende vogels, vonden enkele wat minder vooruitkijkende mensen het dan wel een goed idee om de ratten en muizen te bestrijden door katten uit te zetten. Klinkt goed toch? Katten eten muizen en als alle muizen op zijn, sterven de katten wel van de honger. Nu LIJKEN katten wellicht een beetje dom, maar ze zijn het zeker niet, want waarom zou je op kleine, lastige zoogdiertjes gaan jagen als de lokale vogels niet gewend zijn aan vijanden en bijna vanzelf je bek in komen lopen? Precies, daar zit het probleem, de lokale vogels hadden er nu nog een vijand bij. Maar, zoals gezegd, ook katten zijn inmiddels vakkundig weggevangen en de lokale vogelstand gaat weer de goede kant op.
Doelsoort voor deze ochtend is de wederom zeer zeldzame (ongeveer 300 vogels in totaal) en endemische Shore Plover. Een steltloper die van nature alleen nog maar op de kust van South East Island voorkomt.
Om een lange inleiding langzamerhand af te ronden: vanuit de zodiac hadden we al vrij snel beet. Een stuk of 10 Shore Plovers fourageerden langs de kustlijn en lieten zich goed bekijken. De soort is meteen mijn favoriete steltloper: Helder oranje poten, een zwarte kopkap met ook weer een helder oranje oogrand, oranje snavel met zwarte punt en net iets groter dan onze Bontbekplevier.
Andere krenten waren onder andere Pitt Shag, Chatham Island Oystercatcher, de lokale ondersoort van zowel Red-fronted Parakeet, Tomtit en Grote Pieper.
Na het ontbijt voer de kapitein langs Pyramid Rock, feitelijk een klomp stenen die als een piramide uit de zee omhoog rijst en vol zit met broedende albatrossen. En dat hebben we geweten…..
Duizenden en duizenden Buller’s en Chatham Albatrossen, aangevuld met enkele White-capped en Northern Royal Albatrossen en wat Noordelijke Reuzenstormvogels en Kaapse Duiven zweefden urenlang langs, naast en boven de boot. Ik denk dat verschillende fabrikanten van geheugenkaartjes voor de fotocamera’s goede zaken gedaan hebben. Lauren, één van de andere Nederlanders, stond sprakeloos aan de reling, zich vooral afvragend hoe je dit spektakel thuis zou kunnen beschrijven…
Na de lunch was de nog overgebleven endemische aalscholver van dit gebied, Chatham Island Shag, het doel van onze zoektocht. In Nieuw Zeeland leven maar liefst 11 soorten aalscholvers en tijdens onze reis zouden we er 10 van kunnen zien, waarvan er 6 een verspreiding hebben die zich beperkt tot één enkel eiland. Het gaat helaas niet heel goed met de soort, er zijn er nog maar een stuk of 500, tegen 1000 een paar jaar geleden. Ondanks vrij intensief zoekwerk zagen we er dan ook niet meer dan 2.
De avond brachten we door op een rustige zee. Dat klinkt leuk, maar is het in feite niet, want veel zeevogels hebben liever flink wat wind voor ze gaan vliegen. Toch was het zeker de moeite waard om aan dek te staan, want ook nu weer flink wat nieuwe tripsoorten gezien: Fairy Prion, Fulmar Prion, White-chinned Petrel, Grey-backed Storm Petrel en Brown Skua verwaardigden ons met hun aanwezigheid.
Morgen een dag op zee, op weg naar de ietwat te optimistisch genaamde Bounty Islands…
Vanaf Pyramid Rock,
Pieter van der Luit
Zelf mee naar dit deel van de wereld in 2015? klik hier voor meer informatie.
Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.
Vorige blogentry – Volgende blogentry