Quantcast
Channel: Soort reis – Pagina 18 – Inezia Tours
Viewing all articles
Browse latest Browse all 498

2014.09 – North Atlantic Odyssey 2014: Beluga

$
0
0

Vanochtend voor zeven uur werd ik wakker, nog voor de wekker ging. De wind was wat harder dan voorspeld en de koers van het schip maakte dat we ook nog eens min of meer ongunstig op de golven lagen. Kortom: voor het eerst deze reis hadden we een flinke deining, maar blijkbaar hadden alle passagiers al zeebenen gekregen, want volgens mij ontbrak er niemand bij het onbijt.

De dag zelf was een mengeling van wind, regen en sneeuw. Aan de ene kant is dat jammer, omdat het dan moeilijker is om soorten te vinden, aan de andere kant is het precies wat we nodig hadden, want tot nu toe was het idee van de Arctis, met alle kou en ruige weersomstandigheden, nog niet echt tot leven gekomen. We hebben enkel mooi weer en vlakke zee gehad tot hier.

Inmiddels heeft de kapitein het schip weer diep het ijs in gevaren en regelmatig schokt het schip flink als we weer een stevig stuk ijs aan de kant schuiven. Want hoewel de Plancius ijsversterkt is, betekent dat niet dat het een ijsbreker is. Met andere woorden: we kunnen een stootje hebben, maar dat betekent nog niet dat we als een dolle op stukken ijs gaan invaren zoals een echte ijsbreker dat doet.

Aan het einde van de middag vindt één van de passagiers de volgende target-soort voor deze reis, eentje die we pas later hadden gehoopt te zien: Beluga. Deze volledig witte walvissoort komt alleen voor in het hoge noorden, van grofweg het Varangerfjord in Noorwegen tot zelfs in het pakijs. Niet alleen bij Spitsbergen overigens, ze komen ook ten noorden van Rusland en Canada voor, soms samen met hun zeldzame neefje, de Narwal, een soort waar wij niet eens op durven hopen.

Inmiddels zijn ook de spitse bergtoppen die Spitsbergen zijn naam gegeven hebben in zicht. Naar verwachting, en grotendeels afhankelijk van hoe het ijs zich zal positioneren vannacht, zullen we waarschijnlijk morgen voor het eerst voet op Spitsbergen kunnen zetten, iets waar iedere passagier aan boord enorm naar uitkijkt!

Vanaf de Plancius, 10º26” Oosterlengte, 79º49′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

 

 

Zelf mee met de North Atlantic Odyssey in 2015? Kijk hier voor meer informatie.

Of liever een vogelcruise op het zuidelijk halfrond? Kijk dan naar de Atlantic Odyssey.

 Vorige blogentry Volgende blogentry

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 498