Atlantic Odyssey vs Pacific Odyssey. Twee Odysseys, 1 blog: final entry
Erg veel mensen hebben met ons meegeleefd, zowel op de Atlantische Oceaan als op de Stille Oceaan. Dat vogelaars veel belangstelling hebben voor deze reizen is wel duidelijk: de originele blogs die we vanaf de schepen hebben gestuurd zijn in totaal meer dan 70.000 (!) keer gezien!
Beide reizen hadden hun dieptepunten; tijdens de Atlantic Odyssey bleek het – voor het eerst ooit! – niet mogelijk op Antarctica te komen en tijdens de Pacific Odyssey moest één van de deelnemers de reis vroegtijdig verlaten door een onverwachte ziekenhuisopname.
Het zijn echter vooral de hoogtepunten die zijn blijven hangen: landen op Inaccessible Island, Inaccessable Rail zien (hoeveel mensen kunnen dat nu zeggen?), op Tristan da Cunha staan en de vele tienduizenden albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels en de meer dan 20 soorten zeezoogdieren maakten van de Atlantic Odyssey 2011 een onvergetelijke reis. Niet echt verbazingwekkend dus dat bijna driekwart van de deelnemers van 2011 zich al opmaakt voor een volgende expeditiecruise!
De Pacific Odyssey is niet zo bekend als de Atlantische tegenhanger, maar minstens zo indrukwekkend. Een jaar voor vertrek gaf de reder aan dat dit de laatste Pacific Odyssey ooit zou zijn. Die losse opmerking resulteerde in het binnen een week volboeken van de reis en sindsdien heeft men gezien dat er zo’n grote belangstelling voor deze reis is dat er ook in 2012 en 2013 weer één op het programma staat met een route die langs juweeltjes als Norfolk Island, Rennell, Makira en Chuuk voert.
Welke vogelaar wil er nu geen Rennell Shrikebill, Solomon Sea-eagle of Faichuuk White-eye op zijn lijst hebben staan? En deze landsoorten zijn nog niet eens de echte hoogtepunten van de reis, dat waren de vele duizenden zeevogels, veelal erg zeldzaam en sommigen nog maar een paar jaar geleden (her)ontdekt of zelfs nog niet eens beschreven: New Zealand Storm Petrel, Polynesian Stormpetrel, ‘New Caledonian’ Stormpetrel, Beck’s Petrel, Heinroth’s Shearwater en Short-tailed Albatross.
Is het mogelijk beide reizen te vergelijken en te zien welke nu het beste is? Ja en nee.
Ja, je kunt eenvoudig beide soortenlijsten naast elkaar leggen en zien hoeveel soorten er zijn gezien tijdens de reis. Op de Atlantic Odyssey (dus zonder de aanreis waar in een dag of drie nog makkelijk een kleine 100 soorten gezien kunnen worden) zijn in totaal 123 soorten gezien, waarvan 43 soorten ‘tubenoses’, op de Pacific Odyssey (ook zonder de aanreis) 208 soorten, waarvan 42 soorten ‘tubenoses’.
Ook het aantal zeezoogdieren is eenvoudig te vergelijken: 26 op de Atlantic Odyssey tegen 14 op de Pacific Odyssey. Is de ene reis dan beter dan de andere?
Nee, het heeft geen zin om alleen naar het aantal soorten te kijken om te zien waar er meer gezien is. Ook de bestemmingen tellen mee: Antarctica, Inaccessible Island en Tristan da Cunha zijn voor veel mensen een droombestemming waar ze maar één keer in hun leven zullen komen. Beide eilanden zijn bezocht tijdens de Atlantic Odyssey, terwijl men op de Pacific Odyssey ondere andere aan land ging op Nieuw Caledonië, de enige plek ter wereld voor de Kagu, op Rennell Island, een onvervalst Bounty eiland dat alle deelnemers diep geraakt heeft en Chuuk, een klein atol midden in de Stille Oceaan waar iedereen de bijna uitgestorven Faichuuk White-eye en Truk Monarch kon bijschrijven, net als Inaccessible Rail ook soorten die maar heel weinig mensen ooit zullen zien.
Beter is het – mocht je daar de gelegenheid voor hebben – beide reizen te doen, iets wat Remco Hofland (WPO in 2011, AO in 2012) en Pieter van der Luit (WPO in 2011, AO in 2013), twee van de reisbegeleiders van Inezia Tours, gaan doen. Op de Atlantic Odysseys van 2012 en 2013 is Inezia Tours, net als in 2011, de enige Nederlandse reisorganisatie die naast expeditieleider Rinie van Meurs (verbonden aan Oceanwide Expeditions) ook een eigen Nederlandstalige gids aan boord heeft.
Op beide Atlantic Odysseys, zowel die van 2012 als die van 2013, zijn nog plaatsen beschikbaar en voor beide reizen heeft Inezia Tours een zeer goede aanbieding:
Deelnemers aan de Atlantic Odyssey die via Inezia Tours boeken krijgen tijdens de AO 2012 een expeditiejacket van Euro 300 of de vlucht van Buenos Aires naar Ushuaia gratis, en tijdens de AO 2013 maken zij zelfs kans op een volledig gratis Atlantic Odyssey, waarbij Inezia Tours in samenwerking met de Vogelbescherming de volledige cruiseprijs ter waarde van EURO 6000 betaalt voor één van de deelnemers!
GRATIS MEE MET DE ATLANTIC ODYSSEY, wie wil dat niet?
Ook tijdens de Atlantic Odyssey van 2012 en 2013 zullen de deelnemers van Inezia Tours weer een blog bijhouden zodat iedereen kan meeleven met de gebeurtenissen tijdens deze ‘once in a lifetime’ reis.
Voor de komende jaren heeft Inezia Tours ook nog andere vogelcruises als groepsreis op het programma staan:
de North Atlantic Odyssey, van Vlissingen naar Spitsbergen,
Birding the Russian Far East, onvoorstelbare hoeveelheden vogels en zeezoogdieren bij Kamchatka en de Koerillen,
Birding Down Under, een expeditiecruise langs de subantarctische eilanden van Nieuw-Zeeland, tjokvol met zeevogels en zeldzame endemen,
de West Africa Pelagic – over de rand van het continentaal plat het Westelijk Palearctisch gebied binnenvaren van de Kaapverdische Eilanden naar Madeira.
Op al deze reizen heeft Inezia Tours telkens een eigen Nederlandstalige gids aan boord.
Voor meer informatie over deze en andere vogelreizen kunt u contact opnemen met Inezia Tours.
Graag tot ziens op één van onze reizen!
Met dank aan Garry Bakker, Menno van Duijn en Remco Hofland voor het samenstellen en beschikbaar stellen van de soortenlijsten, Menno, Harro Müller en John Carlyon voor het beschikbaar stellen van de foto’s en aan Martijn Bot voor het omzetten van onze enthousiaste mails tot een leesbaar blog.